Hovorčovický Starostenský guláš


Gratulujeme vítězům 1.ročníku  

Spolek FELIX LIBERI ve spolupráci s oddílem Vodních skautů "Pátý oceán" a obcí Hovorčovice  by rád poděkoval Všem účastníkům sobotního klání, o putovní pohár, ve vaření guláše. I přes nepřízeň počasí soutěžní týmy bojovali s odhodláním. Porota to měla velice těžké, protože úrověň gulášů byla ohromující.  

Jako historicvky první vítěz se stal Lipanský spolek.

Fotogalerie  zde.



Spolek FELIX LIBERI ve spolupráci s oddílem Vodních skautů "Pátý oceán" a obcí Hovorčovice Vás srdečně zve na:

1. ročník  "Hovorčovický Starostenský guláš"

Soutěž se koná 8.10.2016 v Hovorčovickém parku u Vitalu
od 9:00 hod. pro soutěžící
od 14:30 hod. pro veřejnost

Pozvánka ke stažení zde.

Pravidla soutěže (upřesnění):

Soutěž se koná 8.10.2016 v Hovorčovickém parku u Vitalu od 9:00hod.

Maximální počet lidí na jeden tým je 6 osob.

Soutěžící si zajistí:
syrové maso vcelku pro min. počet 30ks porcí (1 porce = min. 2 dcl + 2 kousky masa)
nádoba na vaření na otevřeném ohni
vlastní ingredience k vaření
kuchyňské pomůcky (vařečka, prkénko, nůž, malá naběračka)
servírovací potřeby pro prezentaci před odbornou porotou
označení týmu
originální oděv (není povinné, ale vítáno)
motivační prostředky = úplatky pro ochutnávače jsou povoleny
potřeby pro rozdělání ohně - sirky, zapalovač, křemeny, třecí dřívka
(doporučujeme přístřešek pro špatné počasí)

Pořadatel zajistí:
ohniště a dřevo na topení
vodu na vaření
chléb jako přílohu
misky a příbory na ochutnávku (pro veřejnost)
zdravotní pomoc
 

Průběh soutěže:

1.Soutěžní vaření začíná nejdříve v 9:00 hod. a to vylosováním stanovišť
2.Po převzetí stanoviště si soutěžní tým upraví stanoviště podle svých potřeb a rozdělá oheň
3.Před zahájením vaření vyzve soutěžní tým organizátora ke kontrole (předvede připravené ingredience, maso a cibuli požadujeme vcelku)
4.Po kontrole soutěžní tým zahajuje vaření
5.14:00 předání vzorových porcí pro porotu. Vzhled  těchto porcí (nazdobení, v čem a jak je guláš servírován atp.) bude součástí hodnocení. Dokončení do 14:00 požadujeme striktně dodržet. Ukončení lhůty pro odevzdání bude organizátorem vyhlášeno a předem avizováno.
6.14:30 zahájení ochutnávky pro veřejnost (budou se vydávat pouze degustační porce do připravených misek. Vydávání bude probíhat do vyčerpání zásob.
7.17:00 vyhlášení výsledků soutěží
8.17:30 ukončení oficiální části a zahájení volné zábavy

Způsob hodnocení:

Starostenský Guláš - Ceny budou předány třem nejlepším týmům. Hodnocení provede porota určená vedením obce. Hodnocení bude provedeno anonymně tak, že při hodnocení bude porota usazena do odděleného prostoru a hodnocené vzorky budou předávány v náhodném pořadí přes organizátory.  Porota bude hodnotit vzhled, vůni, prezentaci, konzistenci a v neposlední řadě chuť.

Cena veřejnosti - Ceny budou předány třem nejlepším týmům. Každý návštěvník akce si při vstupu zakoupí hlasovací lístek (50,-Kč), na kterém bude místo pro uvedení čísla týmu, kterému dává hlas. Tento lístek bude zároveň sloužit jako voucher pro vydávání degustačních porcí od všech týmů. Po vydání degustační porce zástupce týmu na tento lístek označí do připravené kolonky její vydání. Na jeden hlasovací lístek se vždy u každého týmu bude vydávat pouze jedna degustační porce. Hlasovací lístky se pak budou vhazovat do připraveného sčítacího zařízení.

Přihlášené týmy
 
Zdobinská Veronika 
Josef Ptáček
Ing. Pavel Šťastný
SKK Hovorčovice
Lipanský spolek
Felix Liberi
Obec Hovorčovice
Rybáři,Petr Kopecký
Skauti Hovorčovice

Doplňující otázky

  1. Kolik porcí se bude dávat prote? Pro porotu bude jedna prezentační porce standartní hospodské velikosti.
  2. Jsou nějaké omezení typu guláše? t.j. zda striktne Hovězí, nebo kotlikový mix (hovězí+vepřový) atd? Omezení nejsou. Pouze podmínka, že je ho nutno uvařit na otevřeném ohni.
  3. Vývar k zalévání masa neni možné udělat na místě. bude tedy možno jej dovézt již hotový? Vývar je možné přinést hotový.
  4. Bude možnost se připojit kabelem k elektřině? (ohřát vodu-vývar, lednicku s nápoji (pitný řežim soutěžících je duležitý ;-) Elektrický proud je zajištěn, máme dohodnuto, že po celou dobu by měl být na místě i stánek s občerstvením.
  5. Jsou tam nějaká další pravidla k postupu vaření guláše? t.j. Nezahušťovat, Nepasírovat, jak moc palivý zda vůbec, (kvůli dětem atd). Ponecháno zcela na soutěžících.

FelixLiberi