Hovorčovický kotlíkový guláš 2022, 7. ročník

 

FELIX LIBERI ve spolupráci s obcí Hovorčovice.
Vás srdečně zveme na 7. ročník Hovorčovického kotlíkového guláše

Oblíbená tradiční soutěž fanoušků dobrého guláše a zábavy se konala v sobotu 8. 10. 2022 v Hovorčovickém parku (u Základní školy) 

od 8:30 hod pro soutěžící

od 14:30 hod pro veřejnost

Přijďte ochutnat ty nejlepší guláše v Hovorčovicích a pomocí hlasovacích lístků zvolit nejchutnější Hovorčovický kotlíkový guláš roku 2022 a nejlepší vzhled stánku.

Cena hlasovacího lístku je 80,- Kč

Pravidla soutěže:

Do soutěže se mohou přihlásit týmy nebo jednotlivci a účast je zdarma. Místem konání soutěže je Hovorčovický park u základní školy.

Soutěžící se mohou přihlásit emailem na adresu organizátora akce info@felixliberi.cz nejpozději do 30.9.2022, kdy bude provedena uzávěrka. Z prostorových důvodů byl stanoven maximální počet účastníků soutěže (týmů) na 12 s tím, že o účasti bude rozhodovat datum přihlášení a přednostně budou vybrány spolky a občané z obce Hovorčovice.

nejpozději do 30.9.2022, kdy bude provedena uzávěrka. Z prostorových důvodů byl
stanoven maximální počet účastníků soutěže (týmů) na 12 s tím, že o účasti bude
rozhodovat datum přihlášení a přednostně budou vybrány spolky a občané z obce
Hovorčovice.

Jelikož pořadatel akce v tomto ročníku zajišťuje všem účastníkům nákup masa k vaření guláše, je účast jednotlivých týmů podmíněna složením vratné kauce ve výši 1.500,- Kč převodem na bankovní účet č. 2500248714/2010 nejpozději do 3.10.2022, do poznámky k platbě prosíme uvést název soutěžního týmu. Kauce bude účastníkům vrácena převodem na bankovní účet do 5 dnů od konání akce. Podmínkou vrácení kauce je úspěšné absolvování soutěže Hovorčovický kotlíkový guláš 2022, v opačném případě kauce propadne ve prospěch pořadatele akce.

Soutěžící si zajistí

  • Kotlík na vaření na otevřeném ohni o dostatečné velikosti k přípravě organizátorem předepsaného množství masa – nádoba na vaření musí být nad ohněm zavěšena, její položení a vaření na jakékoliv podpěrné konstrukci je zakázáno
  • Sekeru na naštípání dříví
  • Rýč / lopatu k vykopání ohniště (po ukončení vaření bude ohniště osazeno původním travním drnem)
  • Vlastní ingredience k vaření (cibule a ostatní zelenina, koření, uzeniny, dochucovadla apod.)
  • Kuchyňské pomůcky (vařečka, prkénko, nůž, malá naběračka atd.)
  • Označení týmu
  • Originální oděv (není povinné, ale vítáno)
  • Motivační prostředky = úplatky pro ochutnávače z řad veřejnosti jsou povoleny
  • Doporučen je přístřešek pro špatné počasí
  • Je zakázáno do guláše přidávat jiné maso, než od pořadatele - výjimku tvoří uzeniny a tepelně opracované masné výrobky. V případě nejasností rozhodne pořadatel.
  • Krájení veškerých surovin k přípravě guláše je povoleno až na místě konání akce
  • Povolen je vlastní vývar na podlévání masa

Pořadatel zajistí

  • 6kg syrového vepřového masa (vepřová plec) pro min. počet 150ks degustačních porcí (1 porce = 2 malé kousky masa + omáčka)
  • Místo k umístění ohniště a dřevo na topení (dřevěná kulatina k naštípání)
  • Vodu na vaření guláše
  • Chléb jako přílohu
  • Nádobí a příbory na ochutnávku odbornou porotou
  • Plastové misky na ochutnávku veřejností
  • Zdravotní pomoc

Systém průběh soutěže:

  1. Rozdělení masa účastníkům a zahájení přípravy stánků a ohnišť od 8:30 hod. V tomto čase je již možné začít čistit zeleninu a zahájit její krájení.
  2. Zapálení ohňů pod kotlíky a zahájení vaření bude povoleno od 9:00 hod. Ochutnávka uvařených gulášů pro veřejnost začíná ve 14.30 hodin (každý soutěžící sám zváží, jak dlouhou dobu potřebuje na přípravu guláše podle své receptury). Výsledky soutěže určuje odborná porota, která bude hodnotit dle následující tabulky:

Hodnocená kategorie

Bodové rozmezí

Celkový vzhled

1-10b.

Vůně (reakce na čichové smysly)

1-10b.

Glanc (množství tuků v produktu)

1-10b.

Barva (základ na guláš např. paprika vs. cibule)

1-10b.

Chuť (použití soli a koření)

1-10b.

Konzistence omáčky (hustota)

1-10b.

Ostatní (hodnocení použitých ingrediencí k dochucení, konzistence masa apod.)

1-10b.

Pro odbornou porotu zajistí každý účastník prezentační porci, která musí být připravena ve 14:00 hod. Vzhled této porce (nazdobení a jak je guláš servírován atp.) bude součástí hodnocení. Guláše budou servírovány na jednotném talíři, který zajistí pořadatel.

  1. Soutěž o nejlepší vzhled stánku bude hodnocena veřejností – na hlasovacích lístcích.
  2. Divácká anketa o nejlepší guláš. V té budou hlasovat návštěvníci akce hlasovacími lístky, které obdrží od pořadatelů v průběhu odpoledne. Cena hlasovacího lístku je 80,-Kč/ks. Vyhrává kuchařský tým s největším počtem hlasů.